GOOGLE ŞİMDİ DE YÜZ VERİLERİNİ TOPLUYOR!

190311-flickr-ibm-social-kh_0b6c25d4e795991be97b9e69ec4a2ba9

Google’ın en yeni akıllı ekranı, tartışmalı bir yeni özellik getiriyor. Google Nest Hub Max’ta tanıtılan “Yüz Eşleştirme”,  akıllı ekranın öne bakan kamerasını bir güvenlik özelliği ve video görüşmelerine katılmanın bir yolu olarak kullanıyor. Ayrıca, yüzünüzü tanıdığınızda fotoğraflarınızı, metinlerinizi, takvim ayrıntılarınızı gösteriyor. Bu yüz tanıma modu ilk bakışta yeterince basit gibi görünse de Google gibi şirketlerin yüz verilerini toplama, saklama ve işleme yöntemleri gizlilik konusunda bilinçli tüketiciler için önemli bir sorun haline geldi. Bir sürü insan, kişisel bilgilerine kimin sahip olduğunu bilmek istiyor.

Yüz eşleştirme nedir?

Yüz Eşleştirme, Google’ın yeni Nest Hub Max’ında,  öne bakan bir kamera ve her zaman açık yüz tanıma yazılımı kullanan bir özelliktir. Android Face Unlock ve FaceID gibi çalışır ve insanları tanımlamak için Google Foto , Apple Fotoğraflar ve Facebook’ta gördüğünüze benzer bir yazılım kullanır.

Google ve diğerleri neden yüzümü tarıyor?

Google Nest Hub Max, birden fazla kullanıcı profilini destekliyor. Manuel oturum açmak yerine, Google’ın Yüz Eşleşmesi, yüzünüzü taramanıza olanak tanır; Nest Hub Max’in daha sonra takvim randevularınız, metin mesajlarınız ve benzeri kişisel bilgilerinizi sunmak için kullandığı bir “yüz modeli” oluşturmak için yüzünüzü taramanızı sağlar. 

Google ve diğerleri her zaman beni izliyor mu?

Evet, Nest Hub Max, yüzleri tespit etmek için kameradan girişi sürekli izler ve analiz eder. Nest Hub Max, şimdiye kadar her zaman açık olan yüz algılamaya sahip ilk cihazdır. Diğer cihazlar, FaceID’yi etkinleştirirken , iPhone’da olduğu gibi ekrana dokunma veya fiziksel bir düğmeye basma gibi bir tür tetikleyici gerektirir.

Google ve diğerleri yüz verilerimi bulutta saklıyor mu?

Google, yüz profillerinin Nest Hub Max’ta depolanıp işlendiğini belirtmek için hızlı olsa da, “ürün deneyimini” iyileştirmeye yardımcı olmak için ara sıra yüz verilerini buluta götürdüğünü itiraf ediyor. Google, bulutta işleyen yüz verilerinin işlemeyi tamamladıktan sonra silindiği konusunda ısrar ediyor.

Diğer teknoloji şirketleri, yüz verilerinizi çeşitli derecelerde saklar ve paylaşır. Temel olarak, bir cihazın veya hizmetin herhangi bir nedenle yüzünüzü kaydetmesine izin veriyorsanız, bulutta bir kapasiteye veya başka bir kapasiteye ulaşma olasılığı vardır.

Resim verilerinin yüklenip yüklenmediğini nasıl anlarım?

Google Nest Hub Max kullanırken veya bir video görüşmesinde, bir görüntü beslemesini buluta aktarırken, kameranın yakınında yeşil bir ışık yanar. Yeşil ışık yalnızca canlı bir yayının ne zaman yüklendiğini gösterir, ancak Google’ın yüz profili gibi cihaza kaydedilmiş verileri çektiği zaman mutlaka belirtilmez. Diğer birçok cihaz kameranın kullanımda olduğunu belirtmek için benzer görsel ipuçlarına sahiptir. Kamera ışığının Google’ın yüz bilgilerini yüklemeyle herhangi bir korelasyonu olduğu açık değildir.

Google veya Apple, gördüğüm reklamları kişiselleştirmek için yüz verilerimi kullanıyor mu?

Google, reklamları hedeflemek için Face Match veya Nest Cam görüntüleri için toplanan verileri kullanmadığında ısrar ediyor. Apple, hedefli reklamları satarak gelir elde etmiyor, bu da yüzünüzün taramalarını bu şekilde kullanmadığını gösteriyor.

Yüz eşleştirmeyi kapatabilir miyim?

Google Nest Hub Max’in yüz verilerini depolamasını veya sürekli yüz taramasını engellemenin üç yolu vardır.

  • Yüz Eşleştirme özelliğini başlatmak için etkinleştirmeyin.
  • Etkinleştirilmişse, profilinizi silebilir ve cihaz ayarlarında “Yüz Eşleştirme” özelliğini kapatabilirsiniz.
  • Cihazın arkasındaki fiziksel anahtar, kamera donanımını tamamen devre dışı bırakabilir ve bu, “Yüz Eşleştirme” özelliğini de devre dışı bırakır, ancak cihazda oluşturduğunuz tüm yüz profillerini kaydetmeye devam eder.
Google’ın yüz verilerimi elde etmesinin başka yolları var mı?

Bir kaç yolu var. Google Foto, birkaç yıldır yüz tanıma teknolojisine sahiptir. Bununla, fotoğraflarınızda görünen kişileri tanımlamak ve etiketlemek için Google’ın fotoğraf kitaplığınızı taramasına izin vermiş oluyorsunuz. Android’de yüz kilidini ayarladıysanız, Google’da yüzünüzün dijital bir haritasını oluşturmayı tercih ediyorsunuz. 

Yüz bilgimi başka kim alıyor ve işliyor?

Facebook uzun zamandır başkalarının fotoğraflarını yüklediğinde sizi uyaran yüz tanıma yeteneklerine sahipti. Apple da 2018’den beri iPhone’un FaceID özelliği için yüz verilerini kullanıyor. Cihaz üreticisi, bazı yüz verilerini üçüncü taraf geliştiricilerle paylaştığını kabul ediyor.  

Bakkallar, eczaneler ve diğer perakende satış mağazaları, artık mağazalarını ziyaret eden müşterilerde yaş ve cinsiyet gibi demografik verileri toplamak için yüz tanıma teknolojisini kullanıyor (birçoğu bireyleri tanımlamak veya izlemek için teknolojiyi kullanmadığını iddia etmese de). Şehirlerde, binalarda ve havalimanlarındaki güvenlik sistemleri artık birçok polis teşkilatında olduğu gibi yüz tanıma programlarını düzenli olarak kullanmaktadır.

Bunların hepsinden de vazgeçebilir miyim?

Ne yazık ki, çok kolay değil. Google Foto ile, yüz tanıma aracını kendi fotoğraflarınız üzerinde çalıştırmamayı seçebilirsiniz, ancak fotoğraflarını yükleyen başka kişilerin ne yapmaya karar verdiğini kontrol edemezsiniz. Facebook  kısa süre önce, arkadaşlarının fotoğraflarında sizi etiketlemesini önlemek için bir izin verme ayarına geçti, bu da sosyal ağın artık varsayılan olarak böyle önerilerde bulunmayacağı anlamına geliyor. Ancak bu, Facebook’un resminizi taramadığı veya işlemediği anlamına gelmez, yalnızca izin vermediğiniz sürece bu bilgileri diğer kullanıcılarla paylaşmaz. 

FaceID uygulamasındaki gibi bazı durumlarda, yüz verilerinizi etkili bir şekilde Apple’ın veya kayıtlı geliştiricilerinin ellerinden uzak tutacak olan bu özelliği kullanmayı seçmemeyi seçebilirsiniz. Bununla birlikte, çoğu durumda, özellikle sokaklar, restoranlar, oteller ve perakende satış mağazaları gibi halka açık yerlerde yüzünüzü gizlemenin ötesinde yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur.

 

 

BİMANŞET


Leave a Reply

Your email address will not be published.