Dolar, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) daha fazla faiz artırımına gideceğine dair artan beklentilerin desteğiyle güçlü bir duruş sergiledi, ancak borç tavanı anlaşmasının tamamlandığına dair haberler doları zayıflattı.
ABD doları Asya’daki erken ticarette 140,91 yen ile son altı ayın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra bu kazançların bir kısmını geri vererek 140,39 yenden işlem gördü. Japon para birimi karşısında aylık yaklaşık %3’lük bir kazanç elde etme yolunda ilerliyordu.
Yen’in yeniden düşüşe geçmesi, ABD’de faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalacağına dair bahislerin artmasıyla ABD Hazine tahvillerinin getirilerinin yükselmesi sayesinde gerçekleşti.
Cuma günü açıklanan veriler, ABD tüketici harcamalarının Nisan ayında beklenenden daha fazla arttığını ve enflasyonun yükseldiğini göstererek ekonominin hala dirençli olduğuna dair işaretlere katkıda bulundu.
Verilerin ardından ABD Hazine tahvillerinin getirileri yükseldi ve tipik olarak yakın vadeli faiz oranı beklentilerini yansıtan iki yıllık getiri Cuma günü yüzde 4,639 ile iki ayı aşkın bir sürenin en yüksek seviyesine çıktı.
ABD’deki Anma Günü tatili nedeniyle Pazartesi günü Asya’da nakit ABD Hazine tahvilleri işlem görmezken, vadeli işlemler genel olarak istikrarlı seyretti. On yıllık vadeli işlemlerin zımni getirisi yüzde 3,84 oldu.
Birleşik Krallık piyasası da Pazartesi günü benzer şekilde tatil nedeniyle kapalı.
Euro, dolar karşısında yüzde 0,02 artışla 1,0735$ seviyesine yükselirken, sterlin yüzde 0,01 düşüşle 1,23495$ seviyesine geriledi.
National Australia Bank (NAB) döviz stratejisi müdürü Ray Attrill, “Doların gördüğümüz ralliyi sürdürüp sürdürmeyeceğinin, özellikle ücret verilerine veya Cuma günkü maaş bordroları raporundaki ortalama kazançlara bağlı olacağını düşünüyorum ve tabii ki Fed’den önce TÜFE’miz de var” dedi ve ekledi:
“Haziran toplantısına kadar köprünün altından daha çok veri geçmesi gerekiyor”