Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Öğretmenler (Değişiklik) Yasası’nın Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilmesinin ardından açıklama yaptı.
Yasanın olgunlaşması ve Meclis’te görüşülerek kabul edilmesi süreciyle ilgili süreci anlatan Çavuşoğlu, 2022 yılının Temmuz ayında başladıkları çalışmaların dün itibariyle neticeye ulaştığını ve kamuoyunu meşgul eden Öğretmenler (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı olgunlaştırarak Meclis’ten geçirdiklerini söyledi.
“ÖĞRETMENLER (DEĞİŞİKLİK) YASASI, ÖĞRETMENİ İTİBARSIZLAŞTIRAN BİR ANLAYIŞLA HAZIRLANMADI”
Yasanın, öğretmenin bilgi ve birikiminden daha fazla faydalanmak amacıyla düzenlendiğine vurgu yapan Çavuşoğlu, bu yasanın öğretmeni itibarsızlaştıran bir anlayışla hazırlanmadığına dikkat çekti.
Sendikalar tarafından atılan sloganların, geçirilen yasaya yönelik olmadığını ve yasada bulunan maddeleri içermediğini belirten Çavuşoğlu, “Bu yasa öğretmeni itibarsızlaştıran herhangi bir madde içermemektedir.” ifadelerini kullandı.
“Her ne kadar sendikalar istişare yapmadan bu yasayı geçirdiğimizi söylese de, Teknik Kurul aşamasından sonra dahi 9 kez resmi toplantı yapıldığı tutanaklarda mevcuttur.” diye konuşan Çavuşoğlu, sendikaların, Bakanlıkta ve Meclis Alt Komitesi’nde ortaya koydukları önerileri dikkate aldıklarını ve Bakanlık olarak yasanın olgunlaştırılması sürecinde birçok düzenleme önerisini komiteye ilettiklerini söyledi.
Meclis Genel Kurulu’nda yapılan uzun görüşmelerin sonucunda geçirilen yasanın ne kadar önemli olduğunun kamuoyu tarafından da görüldüğünü kaydeden Bakan Çavuşoğlu, süreç içerisinde sendikaların kendilerine göre ortaya koyduğu gerekçelerden dolayı, öğrenciyi, öğretmeni, velileri ve bakanlığı üzen bir süreç yaşadıklarını dile getirdi.
Açıklamasında “Yasada öğretmeni zedeleyici ve itibarsızlaştırıcı herhangi bir maddenin olmadığı konusundaki görüşlerimizde ısrarcıyız.” diyen Çavuşoğlu, gelinen aşamada mağdur olanların öğrenciler olduğunu belirtirken, bu mağduriyetin daha fazla devam etmemesi için sendikalara sağduyu çağrısında bulundu.
Çavuşoğlu, öğretmenlerin, öğrencilerin sınav hakkı, karne hakkı, mezuniyet hakkı olduğunun bilinciyle hareket edecekleri ve sevinçlerini yaşama noktasında bugüne kadar gösterdiği hassasiyeti yeniden gösterecekleri düşüncesinde olduklarını da belirterek, sürdürülen eylemlerin bir an önce sona ermesine ve okulların normale dönmesi gerektiğine dikkat çekti.
Çavuşoğlu, grev ve eylem sürecinde, yasanın dışında işaret edilen konuların bilgileri dahilinde olduğunu ve ortak akıl ile çözüme kavuşturmak için çalışmaya devam edeceklerinin de altını çizdi.
Kıbrıs Türk halkının bugüne kadar öğretmenleriyle var olduğunu ve bundan sonrada öğretmenleriyle yola devam edeceğini belirten Çavuşoğlu, “Öğretmenlerimizin topluma yaptığı katkı, tarih kitapları içerisinde ve bundan sonra yazılacak tarih içerisinde de yer almaya devam edecektir.” dedi.
Bu bağlamda, Milli Eğitim Bakanlığı’nın her sorunun iletişimle çözüleceği gerçeğini dikkate alarak, her zaman olduğu gibi uzlaşmacı bir anlayışla hareket edeceğine vurgu yapan Çavuşoğlu, sendikaları bir kez daha sağduyuya davet etti.
Çavuşoğlu, Bakanlık kapılarının öğretmene ve sendikalara her zaman açık olduğunu da yineleyerek, Talim ve Terbiye Kurulu ile ilgili daire müdürlüklerinin yarın sendikaları, sendikalara uyan bir zamanda sorunları ele almak, öğrencilerin yaşadığı mağduriyetleri gidermek, velilerin tedirginliği ortadan kaldırmak, akademik takvimi değerlendirmek ve nakil çalışmalarını başlatmak üzere toplantıya davet edeceklerini söyledi.
Çavuşoğlu, eğitimin sorunlarını ortak akılla, birlikte hareket ederek çözebileceklerini bir kez daha dile getirerek, öğretmenin karşısında değil yanında olduklarına vurgu yaptı.