İlk kez uzaydan dünyaya kablosuz enerji iletimi gerçekleştirildi

Maple

Bilim insanları ilk kez, güneş enerjisinin uzayda kablosuz olarak iletileceğini başarıyla kanıtladı.

Şarku’l Avsat’ın İngiliz gazetesi Independent’tan aktardığı habere göre Maple olarak adlandırılan güneş prototipi, uzayda güneş enerjisi toplayıp dünya yüzeyine aktarmayı amaçlayan Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nün (Caltech) Uzay Güneş Enerjisi Projesi (SSPP) tarafından test edilen üç ana teknolojisinden biri.

Maple adı, düşük enerjili taşıyıcı yörünge deneyinde mikrodalga dizisinin kısaltmasından geliyor. İstenen yerlere enerji göndermek için tasarlanan elektronik çipler kullanılarak oluşturulmuş, mikrodalgayla çalışan bir dizi esnek ve hafif enerji vericisinden oluşuyor. Bilim insanları, başarılı sonuçlar elde etmek için enerji transfer matrislerinin hafif yapılması, uzaya göndermek için gereken yakıt miktarını azaltması ve bir roketle katlanıp taşınabilmesi için esnek olması gerektiğini aktardı.

İşte Maple olarak adlandırılan güneş prototipi

Caltech’de Elektrik Mühendisliği profesörü olan Ali Hajimiri şu açıklamada bulundu:

“Şimdiye kadar yaptığımız deneylerle, Maple’nin uzayda alıcılara başarılı bir şekilde enerji iletebileceğine dair onay aldık. Ayrıca enerjisini dünyaya yönlendirecek şekilde programlayabildik. Bunu burada Caltech’te keşfettik. Bildiğimiz kadarıyla, hiç kimse pahalı katı yapılarda bile uzayda herhangi bir kablosuz enerji iletimini kanıtlamadı. Bunu ilk kez esnek, hafif yapılar kullanarak ve kendi entegre devrelerimizle biz yapıyoruz.”

Bunu daha önce dünyada test etmiş olan araştırmacılar modelin (uzay koşulları için optimize edilmiş malzemelerden yapılmış) uzayda da çalışabileceği görüşünde.

 

Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak