Kayıp denizaltında 96 saatlik oksijen var!

july-910

Titanik enkazını görmek için dalış yapan denizaltına dair arama çalışmaları sürüyor. Beş kişinin olduğu belirtilen aracın oksijen kaynağının perşembe gününe kadar yeteceği tahmin ediliyor. Ancak uzmanlar bunun oldukça zor bir operasyon olduğunu söyledi.

Titanik’in enkazını yakından görmek için beş kişi taşıyan bir turistik denizaltının kaybolmasının ardından yetkililer Atlantik Okyanus’undaki arama çalışmaları için mevcut tüm kaynakları harekete geçirdi. Pazartesi günü kaybolduğu açıklanan Titan olarak bilinen denizaltı OceanGate Expeditions tarafından işletiliyor.ABD Sahil Güvenliği, Pazar günü öğleden sonra yaptığı dalıştan 1 saat 45 dakika sonra irtibatın kesildiğini söyledi.

“Burada arama yapmak oldukça zor”
Geminin 96 saat boyunca su altında kalma kapasitesi var ancak hala su altında mı olduğu yoksa yüzeye mi çıktığı belli değil. Sahil Güvenlik’ten bir yetkili Pazartesi günü yaptığı açıklamada “Burası uzak bir bölge ve arama yapmak oldukça zor. Ancak geminin yerini tespit edebilmek ve gemideki insanları kurtarabilmek için elimizdeki tüm imkânları seferber ediyoruz” ifadelerini kullandı.

OceanGate’in danışmanlarından David Concannon, denizaltının 96 saatlik oksijen tedarikinin Pazar günü sabah 6 sularında başladığını söyledi. Concannon kendisinin de dalışta olması gerektiğini ancak başka bir müşteri meselesi nedeniyle dalışa katılamadığını aktardı. Concannon Associated Press haber ajansına gönderdiği e-postada, yetkililerin 6 bin metre derinliğe ulaşabilen uzaktan kumandalı bir aracı (ROV) en kısa sürede bölgeye ulaştırmak için çalıştıklarını kaydetti.

“Her yerde enkazın parçaları var”
ROV’lar, bir pilotun iticilerini çalıştırmasını ve ayrıca sonar ve kamera sistemlerinden gerçek zamanlı olarak veri aktarmasını sağlayan bir bağlantı ile bağlı olduğu bir geminin yanına bırakılabilir. Ancak Titanik’in okyanus tabanındaki enkazının miktarı, neyin enkaz neyin Titan olduğunu ayırt etmenin zaman alabileceği anlamına geliyor. Ayrıca uzmanlar, gemi su altında bulunsa bile, özellikle de yüzyıllık enkazın içine karıştıysa onu geri getirmenin de zor olabileceğini söylediler. Avustralya Kraliyet Donanması’ndan emekli denizaltı kaçış ve kurtarma projesi direktörü Frank Owen, “Her yerde Titanik’in parçaları var. Bu çok tehlikeli” dedi.

“Oraya inebilecek çok az gemi var”
University College London’da deniz mühendisliği profesörü olan Alistair Greig ise, “Deniz tabanına inmişse ve kendi gücüyle geri çıkamıyorsa, seçenekler çok sınırlı. Hala sağlam olsa bile kıta sahanlığının ötesine geçtiyse oraya inebilecek çok az gemi var” ifadelerini kullandı.

İngiltere’den emekli bir donanma tümamirali olan Chris Parry Sky News’a yaptığı açıklamada kurtarma çalışmasının çok zor bir operasyon olduğunu söyledi. Parry, “Titanik’in kendisi bir çukurda yatıyor. Etrafta bir sürü enkaz var. Dolayısıyla, özellikle sonarla ayırt etmeye çalışmak ve başka bir dalgıçla aramak istediğiniz alanı hedeflemeye çalışmak gerçekten çok zor olacak” diye konuştu.

ABD Sahil Güvenliği Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ABD ve Kanada gemi ve uçaklarının Cape Cod’un yaklaşık 1,450 km doğusundaki bir bölgeye akın ettiğini ve bazılarının neredeyse 4 bin m derinliğe kadar izleme yapabilen sonar şamandıraları bıraktığını söyledi. Ancak ekipler geminin su yüzüne çıkıp çıkmadığını bilmedikleri için arama çalışmaları karmaşık bir hal aldı. Hem yüzeyi hem de okyanusun derinliklerini taramaları gerekiyor.

Denizaltında kaç kişi var?

OceanGate’in Titanik enkazına yaptığı keşif gezilerinde arkeologlar ve denizbiyologları da yer alıyor. Şirket ayrıca görev uzmanları olarak bilinen kişilerin de geziye katılmalarını sağlıyor. Bu kişiler sırayla sonar ekipmanlarını kullanıyor ve beş kişilik denizaltında diğer görevleri yerine getiriyorlar. Sahil Güvenlik Pazartesi günü yaptığı açıklamada gemide bir pilot ve dört görev uzmanı olduğunu söyledi.

 

Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak