


Başbakan Yardımcısı, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Girne Antik Yat Limanı’nın restore edilmesi ve yeniden yapılandırılmasıyla ilgili çalışmalar hakkında bilgi vererek, Antik Limanın temmuz sonuna hazır olacağını söyledi. Ataoğlu ayrıca “Günümüz koşullarına göre esnaf arkadaşlarımız için 3 aylık bir destek hazırlıyoruz” açıklamasını da yaptı.
Başbakan Yardımcısı ve Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Kıbrıs Tv canlı yayınında Nihan Yücel’in sorularını yanıtladı.
Bakan Ataoğlu, herkesin dört gözle beklediği Girne Antik Yat Limanı’nın restorasyon projesine yönelik bilgiler verdi. Ataoğlu, limanın görüntüsünün bozuk olduğunu ve kötü bir koku olduğunu belirterek, tarihi limanın restore edilmesi ve iyileştirilmesi için görev üstlendiklerini ifade etti.
“1 Aralık itibarıyla sahaya inildi”
Çalışmaların bir bütün olarak ele alındığını ve herhangi bir ayrım yapılmadan gerçekleştirildiğini vurgulayan Ataoğlu, tüm yetkililerin katkılarıyla bir çalışma yapıldığını ve eksikliklerin tespit edildiği bir ihale sürecinin yaşandığını aktararak, sözlerine şunları ekledi:
“Bütün yetkili olan arkadaşlarımızın ortaya koyduğu bir çalışma ve o çalışma sonrasında eksiklikleri tespit ederek bir ihale süreci yaşandı. İhale süreci sonrasında taşeron firmanın ihaleyi alması 1 Aralık itibarıyla çalışmalar için sahaya inildi. Aralık ayının sonuna doğru elektrik ile ilgili olan projenin hatalı oluğunu fark edildi ve bu hatanın girilmesi ile ilgili Mart ayına kadar bir aksama yaşandı. Mart ayında da tekrar 1974 yılına ve öncesinde yer altında olan kabloların fark edilmesiyle değişiklik yapılması gerekti. Keşke bunların tümü başından yapılmış olsaydı.”
“Zemine geçildiği zaman farklı kararlar alınıyor”
Ataoğlu, restorasyon çalışmaları sırasında binaların kapıları, pencerelerinin tamamlandığını ama zemine geçileceği zaman farklı kararlar alındığını ve zeminin itfaiye, polis, belediye ve yakıt tankeri gibi araçların geçişine uygun olarak düşünüldüğünü söyleyerek, sözlerine şöyle devam etti:
“Bu süre içerisinde öyle olaylarla karşı karşıya kaldık ki bütün bunları çözebilmek için ciddi bir para ve ciddi bir süre harcandı. Bu olay çok kez Bakanlar Kurulu’na gitti ve ancak formülünü üretip çözebildik. Zemine geçileceği zaman ise halen farklı kararlar alınıyor. Bu karmaşa içerisinde zemin de düşünülerek, oraya çıkabilecek itfaiye, polis, belediye, yakıt tankeri gibi araçlar da düşünülerek hareket ediliyor. Bütün bunları düşünmek zorundayız. Oradaki yetkili arkadaşlarımız, beton olayı ile daha sağlıklı olacağına kanat getirdi. Bizde beton ve bize özgü olan Kumyalı taşı ile bir zemin çalışması yapmıştık.”
“Sağlıklı bir yapı ve zemin için çalışma yürütüyoruz”
Girne Antik Yat Limanı ile ilgili birçok yorum ve eleştiri yapıldığını ancak kimsenin gelip somut bir fikir sunmadığını ifade eden Ataoğlu, sadece eleştirilerin devam ettiğini söyleyerek, sözlerine şunları ekledi:
“Anıtlar Yüksek Kurulu’nun dün alınan kararlarına baktığımızda betonun olmaması gerekiyor. AYK’nın 2019 yılında alınan kararına göre; şap ve şapın içerisinde hasır teller ile mermer konulması gerekiyor. 2019’daki zemin kararı da böyle. Dün alınan kararda ise şap olmayacak, sıkıştırılmış kumun üzerine mermerler döşenecek deniyor. Peki bu şekilde döşendiğinde buradan bir ambulans, itfaiye, çöp arabası veya tanker geçtiği zaman ne olacak? 2019 yılında alınan Anıtlar Yüksek Kurulu kararını hayata geçirirsek, şap ve şapın üstüne mermerleri koyarsak daha sağlıklı olacak. İşte biz bunun için çalışma yürütüyoruz. Emeklerimizin boşa gitmemesi için sağlıklı ve kalıcı bir yapı yapmaya çalışıyoruz.”
“Kalkınma Bankası aracılığı ile bölge esnafına düşük faizli kredi imkanı sağladık”
Ataoğlu, Girne Antik Yat Limanı projesi sırasında esnafın mağdur olmaması için sosyal yatırımlar ve maaşlar konusunda bakanlık olarak ciddi katkılar sağladıklarını belirterek, şunları kaydetti:
“Bu yapının yapılmasında geçen süre zarfında orada bulunan esnafın mağdur olmaması ile ilgili gerek sosyal yatırımları olsun, gerekse de çalışanların maaşları ile ilgili bakanlık olarak ciddi katkılar sağladık. Bunun yanına Kalkınma Bankası aracılığı ile oradaki esnafların kendi iç restorasyon çalışmaları ile ilgili düşük faizli kredi imkanı sağladık ve anlaştık bölge esnafı ile.”
“Günümüz koşullarına göre esnaf arkadaşlarımız için 3 aylık bir destek hazırlıyoruz”
Esnafın beklentilerini anladığını ve mağdur olmamaları için destek çalışmaları yaptıklarını belirten Ataoğlu, Kalkınma Bankası aracılığıyla esnafa destek sağlama çalışmalarının devam ettiğini söyleyerek, sözlerine şöyle devam etti:
“Bu bayram orada bulunan esnaf için ciddi bir fırsat ama sonucun kalıcı olması ve tekrar bu işle uğraşılmaması gerekiyor ki bir daha böyle bir zahmet içerisine girilmesin ve esnaf arkadaşlarım tekrar beklemesin. Şu anda günümüz koşullarına göre esnaf arkadaşlarımız için 3 aylık bir destek hazırlanması yönünde bir talimat verdik ve bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Esnafımıza tekrar Kalkınma Bankası aracılığı ile destek çıkma hususunda çalışmalarımız devam ediyor.”
“Girne Antik Yat Limanı projesinin Temmuz sonu veya Ağustos başında tamamlanmasını hedefliyoruz”
Ataoğlu, Girne Antik Yat Limanı projesinin Temmuz sonu veya Ağustos başında tamamlanmasını hedeflediklerini ve vatandaşların güvenliği için önlemlerin alındığını belirtti. Ayrıca deniz içindeki bölgenin derinleştirilmesi ve Girne Kalesi’nin düzeltilmesi gibi çalışmaların da devam ettiğini ve Gazimağusa Limanı ile ilgili çalışmaların sürdüğünü ifade ederek, şöyle devam etti:
“Eleştiri yapanlar ve yorum yapanlar bunu bir kenara bıraksınlar. Gelsinler ve katkı koysunlar. Netice itibarıyla Girne hepimizin, Girne Antik Yat Limanı hepimizin. Yapıcı bütün eleştirilere ihtiyacımız var ve içlerinden de aldığımız fikirler oluyor. Girne Antik Yat Limanı’nı arzu ettiğimiz şekilde başladığımız çalışanın, bir takım gecikmelerden dolayı Temmuz sonu veya Ağustos başı gibi tamamlayacağız. Bu proje bittiğinde de vatandaş yürürken veya herhangi bir araç geçerken zarar görmesini istemiyoruz.
Bütün bunların yanında 4’üncü etap dediğimiz deniz içini de şu anda çalışıyoruz. Deniz ile alakalı kısımda derinleştirme gerektiğini, Girne Kalesi’nin deforme olduğunu ve düzeltilmesi gerektiğini, yatların ve balıkçı teknelerinin pozisyonları üzerinde çalışmalarımız var ve bu çalışmalar devam ediyor. Gecikme olsa bile biz bunları güzelce ve eksiksiz bir şekilde tamamlayacağız.”
Bakan Ataoğlu, Girne Antik Yat Limanı’nın yanında Gazimağusa Limanı ile ilgili de çalışmaların devam ettiğini ifade ederek, “Gazimağusa’da 3 kez ihaleye çıktık ama teklif verilmedi, bu durum ile ilgili de farklı formüller üzerinde çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu

