Rusya’da paralı asker grubu Wagner’in isyanı 24 saatten az sürdü. Merak edilen anlaşmanın detayları dün üst üste yapılan açıklamalarla ortaya çıktı. Bugün de Rusya Savunma Bakanlığı Wagner’e yönelik suçlamaları düşürme kararı aldı.
Wagner paralı asker grubunun Rus ordusu komutalarına karşı başlattığı isyan 24 saatte son buldu. Uluslararası analistler Yevgeniy Prigojin liderliğindeki ayaklanmanın Putin’in 23 yıllık iktidarında aldığı en büyük darbe olduğu konusunda birleşti. Buna rağmen anlaşmanın ne olduğu ve hangi koşullarda gerçekleştiği açıklanmadı. Dün Putin ve Prigojin’ın üst üste yaptığı açıklamalar yol haritasını gösterdi ancak suçlamalarla ilgili soru işaretleri kaldı. AFP bugün Rusya’nın Wagner aleyhindeki suçlamaları düşürme kararı aldığını duyurdu. Dünyanın en eski haber ajansı, paralı asker grubunun silahlarını orduya teslim edeceğini duyurdu.
Kısa süre sonra Rusya Federal Güvenlik Servisi’nden (FSB) yapılan açıklamada, Prigojin’e yönelik Rus yönetimine silahlı isyanı nedeniyle 23 Haziran’da ceza davası açıldığı anımsatıldı. İsyana katılanların 24 Haziran’da “suç içerikli” eylemlerinden vazgeçtiğine dikkat çekilen açıklamada, “Söz konusu durum ve soruşturma süreci için önemli diğer koşullar dikkate alınarak, 27 Haziran’da ceza davasının kapatılmasına karar verildi” ifadeleri kullanıldı.
Silahların devredilmesin için hazırlıklar sürüyor
Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre de Wagner’e ait askeri teçhizatın Rusya Silahlı Kuvvetlerine bağlı birliklere devredilmesi yönünde hazırlıklar devam ediyor. Aslında dün Putin’in Wagner askerlerine sunduğu 3 seçenecek ve Yevgeniy Prigojin sözleri bu kararın sinyalini vermişti. Putin, “Kan dökülmesini önleyen Wagner komutanlarına teşekkür ederim, Belarus’a gitmek isteyen savaşçılarına sözümü tutacağım. Ya orduya katılırlar, ya Belarusa giderler ya da evlerine dönerler” dedi.
Wagner’in varlığına 1 Temmuz’da son vereceklerini açıklayan Prigojin ise yürüyüşün amacının Wagner’in yok edilmesini önlemek olduğunu açıkladı.
Wagner askerleri ne yapacak?
Rusya, Wagner lideri Yevgeniy Prigojin’in paralı asker grubunun isyandan vazgeçmesinin ardından Belarus’a taşınmayı kabul etti. Belarus ayrıca Rus birliklerinin sınırından geçerek Ukrayna’yı işgal etmesine ve Rus nükleer silahlarının topraklarına yerleştirilmesine de daha önce izin vermişti.