

Yılın ikinci asgari ücretini belirlemek üzere bu sabah bir araya gelen tarafların toplantısı 1,5 saat sürerek, 14.30 sıralarında tamamladı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre komisyon, 12 Temmuz Çarşamba günü saat 10.00’da yeniden toplanacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısını değerlendirerek, işverenlere verilmesi planlanan teşvik priminin Bakanlar Kurulu’nun gündeminde olduğuna işaret etti.
Taçoy, BRT ekranlarında ‘17. Saat’ adlı programa katıldı.
Bazı işletmelerin çalışanlara asgari ücretin üzerinde verdiği halde primini asgari ücretten yatırdığını aktaran Taçoy, “Belki asgari ücret alan KKTC vatandaşı daha düşük bir rakamdır. Gerçek budur, biliyoruz” ifadelerini kullandı.
Bakan Taçoy, asgari ücretin 6 aylık hayat pahalılığının üstünde belirleneceğinin altını çizerek, “Ben hayat pahalılığının asgari ücrete direkt olarak yansıması görüşündeyim. Bizim duruşumuz budur” ifadesini kullandı, “Çarşamba günü sonuç çıkar, sıkıntı olmaz” dedi.
İşverenler Sendikası Başkan Yardımcısı Metin Arhun ve Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) Başkanı Ahmet Serdaroğlu, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun bugün yaptığı toplantının sona ermesi ardından Gökhan Altıner’in hazırlayıp sunduğu ‘Tek Manşet’ adlı programa telefon bağlantısı ile katıldı.
Çalışana hükümet olarak ne destek vereceklerini sorduklarını ama aldıkları yanıtın çok olumlu olmadığını ifade eden Metin Arhun, “Devlet desteği olmadan işverenin de yüksek asgari ücret vermesi çok kolay değil” ifadelerini kullandı.
Bu ay çıkan hayat pahalılığının çok yüksek olduğunu kaydeden Arhun, bu olaya hangi periyoddan bakıldığının çok önemli olduğunu kaydetti.
Arhun, “Temmuz’dan Temmuz’a da bir hayat pahalılığı rakamı olduğunu ve asgari ücreti oradan almanın doğru olduğunu Hasan Taçoy’a söyledik” diyerek, bir rakam konuşulmadığının da altını çizdi.
“ASGARİ ÜCRET 14 BİN 500 VE 15 BİN 500 ARASINDA BELİRLENEBİLİR”
Arhun, fiyatlar arttığı için asgari ücretinde yüzde 20-25 oranlarında artabileceğini söyleyen Arhun, bu yüzdelik dilimin yüzde 30-35’lere çıkamayacağını dile getirdi.
“Ücretler ne kadar yukarı çekilirse işveren giderlerine bakacak ve işsizlik oranı aratacak. Bu tercih edilen bir şey değildir” diyen Arhun, pazartesi günün yönetim kurulunda bunları yine konuşacaklarını belirtti.
“Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, asgari ücret için daha önce 15 bin TL demişti. Hayat pahalılığı açıklanınca bu biraz düşük kaldı” ifadelerini kullanan Arhun, çalışan tarafının bu rakamdan biraz daha yukarısını istediğini çünkü refah payı da eklenmesini istediklerini belirtti.
Arhun son olarak, “Bizde işletmelerimiz zora giriyor biraz daha aşağıda olsun dedik. 14 bin 500 ile 15 bin 500 arasında belirlenme ihtimali var” dedi.
“HAYAT PAHALILIĞINI ASGARİ ÜCRETE YANSITMAYI MAAŞ ARTIŞI OLARAK DEĞERLENDİRMİYORUZ”
Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) Başkanı Ahmet Serdaroğlu “Toplantıda hayat pahalılığı oranını ve İstatistik Kurumu’nun ortaya koyduğu verileri değerlendirdik” dedi.
Serdaroğlu, ülkede ciddi bir geçim sıkıntısı olduğuna dikkat çekerek, “Asgari ücretle geçinen kişi sayısı da söylenenden çok daha fazladır” ifadelerini kullandı.
“ASGARİ ÜCRETE HAYAT PAHALILIĞI ORANININ ÜZERİNDE BİR ARTIŞ YAPILMALI”
Asgari ücretin artık geçim ücreti olduğunu, başlangıç ücreti olmadığını söyleyen Serdaroğlu, “Asgari ücrete sadece hayat pahalılığı oranında bir artış yapılamaz. Hayat pahalılığı oranının üzerinde bir artış olması lazım” diye konuştu.
Serdaroğlu, açlık sınırının Haziran ayı ile birlikte 16 bin 300 TL’ye dayandığını dile getirerek, “4 kişilik bir ailenin sağlıklı bir şekilde geçinebilmesi için minimum rakam budur” açıklamasında bulundu.
“Hayat pahalılığı oranında oranında bir artış asgari ücret net 15 bin 700 TL civarında olacak” diyen Serdaroğlu, bu rakamı konuşmayı doğru bulmadıklarını belirtti.
Serdaroğlu, hayat pahalılığı oranında bir asgari ücret artışına masada ret oyu vereceklerini de sözlerine ekledi.

