Bilim insanları, NASA’nın OSIRIS-REx isimli uzay aracının dünyaya getirdiği Bennu asteroidinden kaya parçasına ilk kez baktılar ve beklediklerinden fazlasıyla karşılaştılar.
Bilim insanları tüm bu soruların yanıtı için kritik önemdeki numuneyi içeren kutuyu 26 Eylül’de açtı. Metal kabın kapağının iç kısmında ve ve dünya dışı kayaları ve toprağı toplamak için kullanılan mekanizmayı çevreleyen tabanda bol miktarda koyu renkli, ince taneli malzeme keşfettiler. CNN’nin haberine göre; bu beklenmedik enkaz, birincil örnek analiz edilmeden önce asteroit hakkında önemli bilgiler ortaya çıkarabilir.
Numunenin 24 Eylül’de Utah çölüne tarihi inişi, Dünya’dan yaklaşık 200 milyon mil (320 milyon kilometre) uzaklıktaki Bennu’ya seyahat eden, asteroide inen ve ardından numunenin bırakılması için Dünya’ya geri dönen NASA’nın 7 yıllık OSIRIS-Rex misyonunun doruk noktası oldu. (Toplam yolculuk mesafesi: Yaklaşık 3.86 milyar mil.)
Bennu’dan alınan örnek çok fazlaydı
Görev ekibi, metal kutuyu, kozmik numunenin dikkatli bir şekilde analiz edilmesi için özel olarak inşa edilmiş temiz bir odaya sahip olan NASA’nın Houston’daki Johnson Uzay Merkezi’ne varışından bir gün sonra götürdü.
OSIRIS-REx misyonu sırasında Bennu’den alınan numune oldukça çoktu. Bu durum, bilim insanlarının kutuyu açtıklarında buldukları herhangi bir malzemeyi hızlı bir şekilde analiz edebileceklerine inanmalarına yol açtı. Mekanizma kafasında bulunan numunenin büyük kısmına ulaşmadan önce bile bol miktarda malzeme mevcut; bu da bilim insanlarının tüm malzemeyi toplamak için zaman ayırmaları gerektiği anlamına geliyor.
OSIRIS-REx yetkililerinden Christopher Snead yaptığı açıklamada, “Sahip olunabilecek en iyi ‘sorun’, çok fazla materyal olması ve bunları toplamanın beklediğimizden daha uzun sürmesidir” dedi.