Çin’de gizemli zatürre vakaları çocuklar arasında yayılıyor. Salgının, bakteriyel bir solunum yolu enfeksiyonu olan mikoplazma zatürresi vakaların yayılmasından kaynaklandığı tahmin edilirken, çocuklarda görülen farklı belirtiler tanı konulmasını güçleştiriyor.
Çin’de mevsimsel solunum yolu hastalıklarının yanı sıra bakteri kaynaklı olduğu sanılan fakat henüz tanı konulamayan gizemli zatürre vakalarının çocuklar arasında yayıldığı bildirildi. Uluslararası Bulaşıcı Hastalıklar Derneğinin (ISID) hastalık bilgi ağı ProMed’de 21 Kasım’da paylaşılan bilgi notunda, Çin’de başkent Pekin ve ülkenin kuzeyindeki Liaoning eyaletinde çocuk hastanelerinde teşhis edilemeyen zatürre benzeri vakalar nedeniyle aşırı yoğunluk olduğu belirtildi.
Tayvan merkezli FTV televizyonunun konuyla ilgili haberinden detaylara yer verilen notta, çok sayıda hastanın Pekin Çocuk Hastanesine başvurduğu belirtilerek bir vatandaşın, “Hastanede çok sayıda çocuk tedavi altında. Öksürük yok, zatürre belirtisi göstermiyorlar fakat yüksek ateş ve solunum yollarında iltihaplanma var.” dediği aktarıldı. Dr. Stephan Gibson, ProMed ağında paylaştığı mesajda, bakteri kaynaklı bir solunum yolu enfeksiyonu olan mikoplazma zatürresinin en az iki aydır ülke genelinde yayıldığına dikkat çekerek öksürüğün hastalığın temel belirtisi olduğu fakat çocuklarda öksürük yerine üst solunum yolu semptomlarının, mide bulantısı ve kusmanın görülebileceği değerlendirmesinde bulundu. Öte yandan Gibson, mikoplazma zatürresinde solunum yollarında yanma tarzı infiltrasyonların görüleceği, bu vakalarda akciğer röntgenlerinde görülen iltihaplanma bulgusunun anomali oluşturduğuna dikkati çekti.
“Tartışmanız yasak, her şey devlet sırrı”
FTV televizyonunun haberinde, Pekin’in yaklaşık 800 kilometre doğusundaki Liaoning eyaletinde de durumun ciddi olduğu, Dalian Çocuk Hastanesi’nin lobisinde serum takılan çok sayıda çocuğun acilde tedavi edilmeyi beklediği aktarılırken bir hastane çalışanının, “Hastalar iki saat sıra beklemek zorunda kalıyor. Hepimiz acil servisteyiz, poliklinikler hizmet veremiyor” ifadesine yer verildi. Bazı okullarda hem öğretmenlerin hem öğrencilerin hastalandığı, bazı derslere ara verilmek zorunda kalındığı, bazı velilerin otoriteleri salgının üzerini örtmeye çalışmakla” suçladığı kaydedilen haberde, Pekin’de bir velinin, “Hastalığı okula bildirmenize izin verilmiyor. Eğer ateş, soğuk algınlığı ve öksürük semptomları varsa ve hastanede tedavi ediliyorsanız, öğretmene gidip izin alıyorsunuz, bunları veli grubunda tartışmanız yasak. Her şey devlet sırrı.” ifadeleri aktarıldı. ProMed, Çin’de Covid-19 salgınının ortaya çıkışı sırasında, salgının tespit edilmesinde ve dünyaya duyurulmasında önemli rol oynamıştı.
DSÖ resmi bilgi istedi
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bugün yaptığı açıklamada, çocuklarda tanı konulamayan zatürre vakalarıyla ilgili Çin’den resmi bilgi talep etti. DSÖ, bu hastalıklara ilişkin “laboratuvar sonuçları, ek epidemiyolojik ve klinik bilgilerinin yanı sıra bilinen patojenlerin dolaşımındaki son trendler ve sağlık sistemleri üzerindeki mevcut yük” hakkında talepte bulundu. Açıklamada, Çin Ulusal Sağlık Komisyonu yetkililerinin, 13 Kasım’da düzenlediği basın toplantısında, ülkede solunum yolu hastalıkları vakalarında artış olduğunu bildirdiği hatırlatıldı. Çinli yetkililerinin bu artışı, Covid-19 kısıtlamalarının kaldırılmasına ve grip, mikoplazma zatürresi, solunum sinsityal virüsü (RSV) ve SARS-CoV-2 gibi bilinen patojenlerin dolaşımına dayandırdığı belirtildi.
Seyahat ya da ticaret kısıtlaması önerisi yok
DSÖ’den yapılan bir diğer açıklamada ise Çin’i ziyaret edenlere ilişkin özel bir tedbir önerisi olmadığı ifade edildi. Solunum hastalıklarına işaret eden belirtileri gösteren kişilerin ülkeyi ziyaret etmekten kaçınmaları önerildi. Açıklamada, ziyaret esnasında ya da sonrasında belirtilerin gözlemlenmesi halinde kişilerin, tıbbi yardıma başvurması ve sağlık hizmeti sağlayıcılarını seyahat geçmişlerinden haberdar etmeleri tavsiye edildi. DSÖ, konuya ilişkin bilgiler ışığında herhangi bir seyahat ya da ticaret kısıtlamasının uygulanmamasını da önerdi. Atipik bakteriyel enfeksiyon olan mikoplazma zatürresi, 2015’ten itibaren dünyada yayılırken 2019’dan sonra Covid-19 salgınına karşı uygulanan tedbirlerinin etkisiyle gerilemişti. Antibiyotik ilaçlarla tedavi edilen hastalığın yeniden yayılmasına, bakterinin antibiyotik direncinin artmasına sebep olmuş olabileceği değerlendiriliyor.