ALEYNA SEVİM – İstanbul
Uzmanlar, Türkiye’deki bazı otellerde de tağşişli gıda riskinin bulunduğuna dikkat çekti. Tatil sezonu yaklaşırken birçok vatandaşın şimdiden rezervasyon yaptığı KKTC’deki otellerde halk sağlığının tehdit altında olduğu ortaya çıktı. Analizi yapılan 66 zeytinyağı numunesinin 19’unun tağşişli olduğu duyurulurken ürünlerin lüks otellerde kullanılması dikkat çekti. Ülkedeki 10 otelde kullanılan zeytinyağlarının analizinde, ürünlere başka bitkisel yağların karıştırıldığı belirlendi.
CEZASI 240 BİN LİRA
Sonuçları Milliyet’e değerlendiren KKTC Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Beste Öymen, KKTC’de en az yılda bir kez zeytinyağı tağşiş denetimleri yapıldığını kaydederek, “KKTC’de tağşiş yapıldığı tespit edilen numunelerin yaklaşık yüzde 70-80’i otellerden alınan numuneler. KKTC gibi çoğunlukla herkesin birbirini tanıdığı küçük bir yerdeki otellerde bu durum yaşandıysa, aynı durumun Türkiye’de de olma ihtimali çok yüksek” dedi.
KKTC’de geçen yıl Zeytin ve Zeytin Ürünleri Yasası’nın yürürlüğe girdiğini hatırlatan Öymen, “Yasadan önceki denetimlerde tağşiş yapıldığı tespit edilen zeytinyağları imha ediliyordu. Şimdi yeni yasayla imhanın yanı sıra tağşiş yapan firmalara asgari ücretin (24 bin TL) 10 katı kadar yaptırım uygulanıyor. Gıdada taklit ve tağşiş yapan firmaların kamuoyuna ifşası ve caydırıcı cezalar oldukça önemli. Ancak mevcut sorunların çözümü için yeterli değil” şeklinde konuştu.
ALO 174’Ü ARAYIN
Zeytinyağında hilelerin, yükselen fiyatlarla birlikte arttığına dikkat çeken Bitki Bazlı Gıdalar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Akdağ, “Tüketicinin kandırılmasına neden olan bu durum, sağlık riski oluşturuyor. Kontroller artırılmalı. Öte yandan ülkemizde çok sayıda küçük ve orta büyüklükte işletme ve ciddi oranda merdiven altı tabir edilen kayıtsız üretim var. Bunların hepsini devletin kontrol etmesi mümkün değil. Bu nedenle tüketiciler şüpheli durumlarda Alo 174 hattını aramalı” diye konuştu.
‘EN İYİ İHTİMALLE PİRİNA’
Oteller başta olmak üzere restoranlarda servis edilen zeytinyağlarının ‘şüpheli’ kategoride olduğuna dikkat çeken Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Dr. Fahri Yemişçioğlu, “Lüks otellere gelinceye kadar zeytinyağıyla tanınmış örneğin Ayvalık’ta masalarda ibrik gibi şeyin içinde zeytinyağı olup olmadığı belli olmayan bir sıvı vardır. Zeytinyağından anlayan bir kişi onun zeytinyağı olmadığını, en iyi ihtimalle pirina olduğunu bilir. İzmir, İstanbul ve Ankara’da lokantaları dolaşıp bakın, markasıyla anlaşıp zeytinyağı şişesi koyan restaurant o kadar azdır ki. Mutlaka denetim yapılmalı” dedi.