Suudi borsası yaz aylarındaki yükselişin ardından bölgesel gerilimin tırmanmasıyla Riyad borsasının son yılların en kötü dördüncü çeyrek başlangıcını yapmasıyla birlikte sallanıyor.
Asıl soru, piyasanın çatışmanın daha da tırmanmasına ve krallığın ekonomik çeşitlendirmesini finanse etmek için gereken seviyelerin çok altındaki ham petrol fiyatlarına dayanıp dayanamayacağı. Birçok yatırımcı için bu sorunun yanıtı, en azından kısa vadede, hayır.
Savaş büyüdükçe bölgedeki borsalarda çıkışlar hızlanabilir
“Neovision Wealth Management’ın CEO’su Ryan Lemand, “Yatırımcılar genellikle savaşlardan ve jeopolitik çatışmalardan ürküyor. Genişleyen savaşa yakın olan ülkelerin borsalarında “çıkışlar görülebilir.”
Aljazira Capital’in araştırma müdürü Jassim Al-Jubran, piyasanın kısa vadede baskı altında kalacağını söyledi. Tadawul endeksinin 11.380 puana kadar gerileyebileceğini – son kapanışa göre yaklaşık %3,3 – ancak bölgedeki koşulların iyileşmesi halinde aynı miktarda yükselebileceğini söyledi.
Hürmüz Boğazı dikkatle izleniyor
“Bölgesel taraflar arasında doğrudan bir askeri çatışma olasılığına dair endişeler artıyor” diyen Al-Jubran, “Suudi Arabistan tarafsız kalmayı amaçlasa da, hayati önem taşıyan Hürmüz Boğazı yakınlarındaki herhangi bir gerilim, küresel petrol tedarik zincirlerindeki önemi nedeniyle küresel bir krizi tetikleyebilir”
Petrol fiyatları piyasanın ayrılmaz bir parçası olmaya devam edecek. Bloomberg’in haberine göre Suudi Arabistan, Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın ekonomiyi çeşitlendirmeye yönelik Vizyon 2030 projesini hayata geçirme için büyük harcamalar yaparken, enerji gelirlerine bağımlı olmaya devam ediyor.
HSBC Holdings Plc stratejistleri, artan jeopolitik riskler ve düşük petrol fiyatlarından kaynaklanan yakın vadeli riskleri gerekçe göstererek Suudi Arabistan hisse senetlerini ‘ağırlığını artır’dan ‘nötr’e düşürdü.
Brent ham petrol vadeli kontratları petrol arzında kesinti korkusuyla yükseldi, ancak varil başına 80 doların altında kaldı. Uluslararası Para Fonu’na (IMF) göre bu, krallığın defterlerini dengelemek için ihtiyaç duyduğu 96 dolar seviyesinin çok uzağında. Bloomberg Intelligence, Suudi Arabistan’ın PIF olarak bilinen devlet varlık fonu tarafından yapılan harcamalar dikkate alındığında başabaş noktası olarak adlandırılan seviyeyi 112 dolar olarak gösteriyor.
Yine de 8,5 milyar dolarlık bir varlık yöneticisi olan Sedco Capital’in icra kurulu başkanı Abdulwahhab Abed, Suudi borsası için önemli riskler oluşturması için petrolün bir süre daha varil başına 69 doların altında kalması gerektiğini söylüyor.
Razeen Capital’in CEO’su Mohammed Al-Suwayed gibi bazı yatırımcılar ise satışları bir fırsat olarak görüyor. Al-Suwayed, “Bölgesel gerilimler her zaman piyasa üzerinde geçici bir baskı yaratır ve bize iyi fiyat indirimleri sağlar” dedi.